Januári képviselő-testületi ülés

  nyomtatási kép
A két ülés közti beszámolóban Tóth Balázs polgármester kiemelte a Műcsarnokban látható, sikeres Török Richárd-kiállítást, amelynek megnyitója sok érdeklődőt vonzott. Ritkán adatik meg, hogy egy kisváros polgármestere az ország egyik legrangosabb kulturális intézményében köszöntse a megjelenteket. Köszönet a Török családnak, hogy a városra bízta ezt az értékes gyűjteményt. A kiállításra egy reprezentatív megjelenésű két nyelvű katalógus készült, amelynek nyomdaköltségét a város állta. 

Nem emelték meg a temetői díjakat

Az önkormányzatnak feladata, hogy a temetői díjakat évente felülvizsgálja. Tavaly megemelték a költségeket, amelyek a többi városéhoz képest még így is méltányosak. Döntés született arról, hogy 2018-ban nem növelik a temetői díjakat. A temetővel kapcsolatban megjegyezték, hogy a szolgáltatás színvonala az út leaszfaltozásával és új lámpa felhelyezésével javult. A támfal építését is folytatni kell, jelenleg a kiviteli terv elkészítésén dolgozik a tervező. 

Támogatott lakásfelújítások

Az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok esetében a város támogatja a lakásfelújítást. A költségek 50 százalékát vállalja át a város, aminek maximumát: 100 ezer forintban korlátozták. A bérlőnek terveivel felújítás előtt meg kell keresnie az önkormányzatot. Szerződésben rögzítik, hogy kiköltözésnél a bérlőnek ott kell hagynia a lakásban azt, amit korábban az önkormányzati tulajdonba beépített. A képviselők között ellentétes vélemény fogalmazódott meg arról, hogy mindez egy lámpára is vonatkozzon-e, vagy sem. De végül olyan döntés született, hogy bérlőváltás esetén mindaz, ami a lakás részévé vált, annak ott is kel maradnia.

Zártkerti pályázatok

Mint arról többször írtunk, az önkormányzat a Földművelésügyi Minisztérium Zártkerti Programjában sikeresen pályázott. A pályázatból a Gesztenyés hegyen megvásárolt egy másfél hektáros területet, amelyet már nem gondoztak évek óta.  Jelenleg a terület megtisztítása folyik, kivágják az akác, juhar, elhalt gyümölcsfákat, hogy majd az ősszel fiatal gyümölcsfákkal be lehessen telepíteni. A területen található idősebb cseresznye és körtefákat meghagyják, hogy addig is lehessen élvezni a kert gyümölcseit, ameddig az új fák termőre fordulnak. A gyümölcsfák alapját a szilvafa adná, de számos más fafajta is megtalálható lenne itt. A gyümölcsökből lekvár, pálinka készülne, amit az önkormányzat ajándékba tudna adni partner szervezetinek, városba látogató vendégeinek.
A zárkerti ingatlan különlegessége, hogy a területén található egy geodéziai alappont, amelyből kilátót lehetne kialakítani a jövőben. 
Január végével beadásra került egy másik zártkerti pályázat, amelyből a Hármashegy II. utcát újítanák fel.  A polgármester emlékeztetett arra, hogy hamarosan Leader-források is megnyílnak, amelyből a megvásárolt hegyi birtokon közösségi teret szeretnének kialakítani kemencével és egy kis nyitott, de fedett térrel. 

Program
2024. július 13. szombat
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)