Török Richárd emlékkiállítás a Műcsarnokban

  nyomtatási kép
Vasvár és az itt őrzött értékes gyűjtemény is a figyelem középpontjába került

Január 18-tól egy hónapig Budapest egyik legrangosabb kiállítóhelyén, a Műcsarnokban láthatók a neves szobrász életművének legjelentősebb - nagyrészt Vasváron őrzött - darabjai. A nagy érdeklődés mellett megnyitott kiállításra reprezentatív katalógus is készült. A tárlat és a kiadvány ismét ráirányította figyelmet az egykor nagy reményekkel indult, de fiatalon elhunyt művészre. Ebből a figyelemből természetesen jut valami a művészi hagyatékot őrző városnak, Vasvárnak is.

A Török család kezdeményezésére a Műcsarnok és a Magyar Művészeti Akadémia örömmel adatott helyet a Török Richárd szobrászművész alkotásait bemutató kiállításnak, annál is inkább mivel 1985-ben mestere, Melocco Miklós mellett itt mutatkozhatott be először a nagyobb nyilvánosság előtt. A kiállításra szomorú apropót adhatott továbbá az is, hogy a harmincnyolc éves korára már szinte teljes életművet alkotó művész huszonöt évvel ezelőtt, 1993-ban hunyt el. A kiállításra Budapestre szállították a Vasváron letétbe helyezett hagyaték legjelentősebb darabjait, amelyet kiegészítettek más művészeti gyűjteményekben és a családnál őrzött alkotásokkal is.
A jelentős érdeklődéssel övezett megnyitón - ahol nagy számban jelentek meg a művész egykori pályatársai, barátai és a család tisztelői - Tóth Balázs polgármester bevallott meghatottsággal mondta el köszöntő szavait, melyek szerint rendkívüli lehetőség egy kisváros képviseletében az ország egyik legjelentősebb kiállítóhelyén megszólalni, de rendkívüli az a vállalkozás is - és bizonyára sokat elárul Vasvár kultúra iránti elkötelezettségéről - , hogy egy ilyen kisváros egy kiemelkedő értékű művészhagyaték megőrzésére vállalkozott.
A kiállítást Farkas Ádám Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja nyitotta meg. Gondolatait a "Török Rihárd-rejtély" mottó köré csoportosította: mit jelentenek a művész alkotásain megfigyelhető lecsukott szemek, átszellemült arcok, a testtől elszakított fejek, a gazdag drapériák? Mindezek a művészi eszközök a mesteri megformálás mellett gazdag belső értékeket - mintegy sűrített erkölcsi és történelmi tapasztalatot - fejeznek ki. Farkas Ádám határozottan kijelentette: Török Richárd helye ott van a XX. század legjelentősebb magyar képzőművészei között.
A megnyitót követően előbb Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója, majd V. Németh Zsolt államtitkár és Tóth Balázs polgármester köszöntötte Török Richárd édesanyját, akinek elévülhetetlen érdemei vannak mind a vasvári állandó kiállítás, mind pedig a műcsarnoki kiállítás létrehozásában. A köszöntők után Török Bódogné bejelentette, hogy Török Richárdról elnevezett alapítványt hoz létre, amely évente egy-egy fiatal szobrászművész munkáját fogja támogatni.
A megnyitó után a jelentős számú - mintegy 250-300 fő - érdeklődőnek kiesebb csoportokban volt lehetősége megtekinteni a látványos kiállítást, amely Benedek Katalin és Mayer Marianna művészettörténészek munkáját dicséri. A tágas térben, számos új darabbal és látványos installációval kiegészítetett anyag még a hagyatékot jól ismerő vasváriaknak is nagy élményt nyújtott. Ajánljuk mindenkinek, aki teheti, hogy még február folyamán tekintse meg a kiállítást a Műcsarnokban. Tavasztól pedig természetesen ismét látható lesz Vasváron is a Török Richárd emlékkiállítás.

Fotó és szöveg: ZCB

A megnyitóra a Műcsarnok igényes, kétnyelvű kiadványt jelentetett meg, aminek a nyomtatási költségeit a vasvári önkormányzat állta. Ebben Tóth Balázs polgármester bemutatja Vasvárt és szól arról, milyen nagy kulturális jelentőséggel bír a hagyaték a város számára. A kiadványban Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója így értekezik: "A színház ókori és modern hagyományait idézik Török Richárd plasztikáinak terei, talapzatai is: antik oszlopok, melyekre olykor  - szinte színpadi függönyként - drapériák csavarodnak. Portréinak egy része maszkszerű, expresszív, szenvedélyesen kifejező." Benedek Katalin kurátor írásából a művészről tudhatjuk: "?az emlékezetében elraktározta, majd plasztikai formába foglalva "újraírva" idézte fel a látottakat. Nem csinált vázlatokat, nem skiccelt, Egészében látta, tudta a művet." A kurátor egyenként is kifejti az értékes alkotások gondolatvilágát. 

Program
2024. július 13. szombat
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)