Erő, hűség, remény

  nyomtatási kép
Vasváron tartották a megyei március 15-ei ünnepséget

Vas Megye Önkormányzata és Vasvár Város Önkormányzata közösen, a Hegyhát központjában ünnepelte az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából megtartott megemlékezést és ünnepi ülést. A megjelenteket Tóth Balázs, Vasvár polgármestere köszöntötte, ünnepi beszédet V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mondott. "Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Kulturális Tagozata" elismerést nyújtottak át Komor András, nyugalmazott kultúrház igazgatónak. A hegyháti térségből "Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Közigazgatási Tagozata" elismerést kapott Fukszberger Imre, Csehimindszent polgármestere. Színvonalas ünnepi műsort a Kardos László Általános Iskola tanuló adtak. 
Vasvár város nevében az ünnepségen megjelenteket Tóth Balázs polgármester köszöntötte. Hangsúlyozta: mindazokra emlékeznek, akik életüket adták a magyar szabadságért. Megtiszteltetésnek vette, hogy március 15-én, Vasváron együtt ünnepel Vas megye közössége. Tájékoztatta az egybegyűlteket arról a helyi szép - március 15-ei ünnephez köthető - tradícióról, amely mindig esti fáklyás felvonulással kezdődik. Évről évre az iskola elől indulnak, s Kossuth-nótákat énekelve érkeznek meg a Fő térre, amelyet koszorúzás és általában az alsósok ünnepi műsora követ. Idén azért tértek el ettől a városi szokástól, mert figyelembe vették a megyéből távolabbról érkezőket. A méltóságteljes ünnephez Eszterházy János gondolatával járult hozzá: "Csak az a nemzet érdemes jobb sorsra és örök életre, amely meg tudja becsülni nagyjait, és amelynek mindig szeme előtt lebeg azok példát adó munkássága."
Majd Vas megye Himnuszát követően V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mondott beszédet. "Piros-fehér-zöld: bátorság és erő, hűség és becsület, remény és életerő. Ezek a színek és gondolatok a jelképei a tavasz nagy magyar ünnepének." Pontosan mi is történt 169 évvel ezelőtt?, tette fel a kérdést. Március 15-e a modern parlamentális Magyarország megszületésének napja, a reformkor betetőzése. A forradalom és szabadságharc célja a Habsburg urak felszámolása, az alkotmányos berendezkedés kivívása. A forradalom egyik emblematikus alakja, a lánglelkű Petőfi így fogalmazta meg gondolatait: "Magyar vagyok. Büszkén tekintek át/A multnak tengerén, ahol szemem/
Egekbe nyúló kősziklákat lát,/Nagy tetteidet, bajnok nemzetem." A képviselő hangsúlyozta: fiatalokra emlékezünk, akik jogegyenlőséget, szabadságot, társadalmi igazságosságot követeltek hontársaiknak. Ők tették le egy olyan gazdasági és társadalmi rend alapjait, amelyekre az utódok építkezni tudtak és tudnak. Majd a tavaszról, mint újrakezdésről beszélt. Ezt követően Utassy József Zúg március című költeményéből idézett: "Én szemfedőlapod lerántom:/kelj föl és járj, Petőfi Sándor!/Zúg Március, záporos fény ver,/ suhog a zászlós tűz a vérben./Hüvelyét veszti, borong a kardlap:/úgy kelj föl, mint forradalmad!/"
V. Németh Zsolt a fehér inges fiatalokat hősnek nevezte. Emlékeztetett, hogy csakis együtt és egységben érhetjük el céljainkat, így lelhetünk rá a helyes útra. A magyarság érdeke példa nélküli összefogásra sarkalta a magyar arisztokrácia tagjait, a tudósokat, a katonákat, a jobbágyokat és az országgyűlési képviselőket is. Egy céljuk volt: a magyar haza felemelése és függetlenné válása. Ma egy szabad és gyarapodó országban élhetünk. Mindezért többen életüket adták, nekünk pedig feladatunk, hogy az emlékeikhez hűek maradjunk. A nemzeti értékek megvédésében a vasi közösség is kivette a részét. Nagy Gáspár Pannónia című versét idézte: "Néha tiltva/máskor tűrve/(de) föladattól
támogatva/meg is védve/hűségéhez/mindig hűen/büszke pannon/dunántúli:/balatoni/és somogyi/zalai meg/baranyai/ Pannónia/számadója/kézfogások/megőrzője/volt is van is/
menetrendje/uticélja/állomása/érkezése."
Ezt követően megidézte Horváth Boldizsár alakját, aki fogságba került, majd az Andrássy-kormány minisztere lesz. Szorgalmazta a közigazgatás és az igazságszolgáltatás elősegítését, vagy éppen a régi hűbéri viszonyok maradványainak megszüntetését. Ez a vasi politikus, jogtudós egy személyben jelképezte a forradalom eredményeként létrejövő társadalmi és gazdasági növekedést, ami megerősítette a magyarságot. Ma is ez a feladatunk. A piros-fehér-zöld képes arra, hogy láthatatlan kapcsolatot hozzon létre magyar és magyar közt. Ezek a színek: az erő, a hűség és a remény szimbólumai. Az elvárások, miszerint hogyan kell viszonyulni egy nemzethez, egy hazához, azok ugyanazok, mint 169 évvel ezelőtt. Bár a hazánkra leselkedő veszélyek mások. Ha most bátrak és erősek leszünk, akkor remélhetünk. Nagyon fontos, hogy hűségesnek kell maradnunk a keresztény és európai értékeinkhez, a hagyományainkhoz, a nyelvünkhöz, a kultúránkhoz. Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!, zárta beszédét. 
Ezt követően Majtényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke adta át a megyei kitüntetéseket. (Honlapunkon az összes díjazott neve elérhető.) 
Az ünnepséghez koszorúzás is tartozott: a Vasvári Fúvós Zenekar kíséretében felhangzottak a Himnusz dallamai. A honvédek emléktáblájánál koszorút helyezett el V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára, térségünk országgyűlési képviselője. Vas Megye Önkormányzata nevében Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Kondora Bálint, a közgyűlés alelnöke és Dr. Balázsy Péter, megyei jegyző helyezte el az emlékezés virágait. Vasvár képviselő-testülete nevében Tóth Balázs polgármester és Sejber Mihály alpolgármester koszorúzott. A Vas Megyei Kormányhivatal Vasvári Járási Hivatalt az ünnepségen dr. Tauszné Vincze Edit hivatalvezető és dr. Kiss Attila hivatalvezető-helyettes képviselte. Az emlékezés virágait elhelyezték még a Vasvári és a Vas Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat, a Fidesz helyi szervezete, a Jobbik, a Kardos László Általános Iskola, a Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum Béri Balogh Ádám Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, az önkormányzati és az önkéntes tűzoltók képviselői.


Program
2024. július 13. szombat
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)