A nyelvet, a lét hajlékát költők, írók őrzik

  nyomtatási kép
Nagy Gáspár, Kossuth-díjas költőről elnevezett Irodalmi és Művészeti díjat adtak át szülőházában május elején. Nem csak a helyszín, de a kitüntetett is vasi volt: Mórocz Zsolt kőszegi írónak, esszéistának ítélte idén a kuratórium az elismerést. A díj alapítói között szerepel a vasvári önkormányzat is. Tóth Balázs polgármester képviselte a várost az átadón.

A rendezvényre a családtagok mellett a hazai irodalmi, színházi, képzőművészeti élet meghatározó személyiségei, Nagy Gáspár egykori barátai, művésztársai jöttek el.
Helyből és a Hegyhátról is érkeztek vendégek az ünnepségre. A Nagy Gáspár Alapítvány 2014-ben alapított művészeti díjat. Annak ítéli oda évente ezt a kuratórium. Az elismerés átadását Nagy Gáspár május 4-i születésnapjához legközelebbi szombatra időzítik. Idén ez a május 7-i szombatra esett.

 - Nem volt tömeg, de akik eljöttek, azok mindegyike kedves ember volt Gáspár számára. Én különösen annak örültem, hogy helyből és s szomszéd falvakból is sokan voltak vendégeink -mondta Szabó Márta, a költő felesége. 

A megjelenteket Németh Béla polgármester köszöntötte.
-A környezeti hatás rányomta bélyegét az itt született emberekre, ezért származhatott annyi híres és kevésbé híres, de nagyszerű ember erről a vidékről: Nagy Gáspár, Béri Balogh Ádám vagy épp Szakály Ferenc helytörténész, akit sajnos a napokban temettünk el-mondta a faluvezető.   

 A díjátadón a Vasvári Zeneiskola klarinét kvartettje működött közre. Csíkos Gábor, a debreceni Csokonai Színház művésze Nagy Gáspár verseket szavalt. 
A műsor után dr. Monostori Imre irodalomtörténész, a díj kuratóriumának elnöke vette át a szót. Elmondta: a kitüntetésről a Nagy Gáspár Alapítvány delegáltjai mellett Budakeszi, Pannonhalma, Vasvár és a Hitel folyóirat döntéshozóiból álló grémium határozott. Az elismerést a Kőszegen élő Mórocz Zsolt esszéíró, irodalomtörténész kapta idén. Az elnök Papp Endrét, a Hitel folyóirat felelős szerkesztőjét kérte meg a díjazott munkásságának méltatására. 
- A móroczi írásmű mindenekelőtt kihívó, kiszámíthatatlan, formabontó, gyakran zavarba ejtően tiszteletlen, metszően okos, olykor nyers. Alkuképtelen és keményfejűen büszke. Egyszerre könnyed, elegáns, szellemes, szórakoztató és tájékozott. Olvasott, elmélyült, szakmailag pontos, emelkedett és ironikus. Író és bölcselő libikókázik a szövegeiben- hangzott el a laudációban. 
Papp Endre hangsúlyozta: Az elismerés azért kapta a kőszegi esszéista, mert a Kossuth-díjas költő szellemiségét, etikai karakterét képviseli helyi alkotóként.

 - Helyi érték nélkül nincs egyetemes sem. A nyelvet, a lét hajlékát pedig költők írók őrzik - fogalmazott a Hitel felelős szerkesztője még a díj odaítélésének indoklásában. 

A méltatás után dr.Monostori Imre egy Csíkszentmihályi Róbert által készített plakettet adott át Mórocz Zsoltnak. 

-Nem vagyok sem intellektuális fakír, sem álszent, így természetesen nagyon örülök az elismerésnek. Az kelt bennem disszonáns érzést, hogy olyan díjat kapok, melynek névadóját jól ismertem és barátja voltam-fogalmazott Mórocz Zsolt a  kuratórium döntését megköszönve. 
A kőszegi író a barátságot úgy jellemezte: folyamatosan figyeltek egymás munkáira. Nagy Gáspár önzetlenül, sokszor észrevétlenül segítette irodalmi pályáját. 

-Valaki nem ismerte a nevemet, helyettem bántódott meg-mondta a díjazott.  

Mórocz Zsolt arról beszélt: Nagy Gáspár nyelve a hazai tájak nyelve. Ezért van az olvasó otthon nála és értheti a verseket, írásokat.
 
- Nagy Gáspár tisztánlátása utat mutathat, hogy ne essünk kétségbe az elsötétülő horizont miatt. Ez a süllyedő világ jobb lett, mint amilyen őelőtte volt. Ezzel köszönöm meg a díjat mindazoknak, akiknek köszönettel tartozom érte -zárta beszédét a kőszegi író.
pm

Program
2024. július 13. szombat
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)