Dévay Géza kórustalálkozó

  nyomtatási kép
"Mindenik embernek a lelkében dal van, és a saját lelkét hallja minden dalban. És akinek szép a lelkében az ének, az hallja a mások énekét is szépnek."

Május közepén a város több programja mellett a Vasvári Városi Kórus is megrendezte az immár hagyományos kórustalálkozóját. Dévay Géza volt karnagyra emlékezve, az emlékét őrizve, a találkozó 5. éve viseli a Dévay Géza Kórustalálkozó nevet. A rendezvény elején ajándékkal köszöntötte a kórus a névadó fiát és családját.

Elsőként a már ismerős Rumi női kart hallhattuk Móricz Iván karnagy vezényletével és irányításával. Műsorukban az alábbi darabokat szólaltatták meg: Liszt: Hajnalozó, Palestrina, Giovanni Pierluigi da: Egy márványszoborhoz, Vasi quodlibet, Erdélyi dalcsokor, Somogyi népdalok Kodály gyűjtéséből és zárásként Kölcsey Hexameter.

A Zalaegerszegi Városi Vegyeskar Kovács Kata vezényletével mutatta be Heinrich Schütz: Pater Noster, Domenico Bartolucci: Aprite le porte a Cristo, Cesar Franck: Panis Angelicus, Johann Pachelbel: Magnificat, Bárdos Lajos: Szeged felől című műveket. A szólót Nagy Nikoletta énekelte, zongorán pedig a vasváriak karnagya, Farkas Anikó kísért.

A harmadik blokkban városunk kórusa mutatkozott be. Előadásukban először Palestrina: Jesu Rex Admirabilis c. művét szólaltatták meg, majd Dienes Valéria versét Bárdos Lajos megzenésítésében: Magasztalja lelkem az én Uramat hallhattuk, amit követett Szilvágyiné Szecsődi Krisztina szólóénekével Otto Fischer: Lennék bár kisharang. Dvorak: Új világ szimfóniájának II. tételét is bemutatta a kórus, melynek magyar szövegét Farkas Zoltánné írta. Különleges meglepetéssel is szolgáltak, hiszen a vasváriak karnagya Farkas Anikó saját szerzeményét is bemutatták, melynek címe: Agnus Dei. A mű eredetileg gitárra és szólóénekre íródott, de a jeles alkalomra 4 szólamú kórusművé alakította át a szerző. A Csörnöc Klarinét együttes kísérte a bemutatott kettő darabot Mozart Hat noktürnjéből olasz nyelven. Utolsóként a Liszt Ferenc díjas, ma is élő Tillai Aurél: Valamennyi búzaszál c. műve csendült fel.
A pont az i-re az utolsó műsorszám után került fel, s ezzel zárult a bemutatók sora. A zalaegerszegi és a vasvári kórus a komoly zene iránti tiszteletüket és szeretetüket egy közös énekléssel fejezte ki. Kovács Kata vezényletével Balassi Bálint versét, a Szép könyörgést, Kodály Zoltán megzenésítésében énekelték el közösen.
Ballasi szavaival búcsúzott a találkozó narrátora Vass Alexandra: „Áldott Isten, hála légyen Néked örökké.”
Természetesen a vasváriak megvendégelték a vendég kórusokat saját készítésű falatkákkal és süteményekkel, melyek elfogyasztása közben és után nem maradhatott el a „csak úgy énekeljük együtt” program sem.
Köszönet illeti a szervezőket, a helyi kórust, Farkas Anikó karnagyot, akik évek óta megszervezik a találkozót, hiszen ők tudják, ismerik Babits Mihály gondolatát, amit már oly sokan és sokszor elénekeltek: "Mindenik embernek a lelkében dal van, és a saját lelkét hallja minden dalban. És akinek szép a lelkében az ének, az hallja a mások énekét is szépnek."
Sejberné Szabó Marianna

Program
2024. július 13. szombat
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)