Képviselő-testületi ülés

  nyomtatási kép
Az áprilisi ülésen szó volt a város gazdasági programjáról, a parkolás problémájáról, emellett felvetődött – megfelelő létszámú igénylés után - a bölcsődei elhelyezés visszaállításának gondolata. Az ülésen bemutatták a város integrált településfejlesztési stratégiáját.  
Tóth Balázs, Vasvár polgármestere köszöntötte a testület tagjait. Az áprilisi ülésen első napirendi pontként Vasvár Város Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről szóló önkormányzati rendelet módosításáról döntöttek. Dr. Ódor Ildikó jegyző tájékoztatása szerint a testület tavaly is több részletében: ingatlaneladások és telekátadások témában is érintette a kérdéskört. A területeket a képviselők újra alaposan átbeszélték, majd megszavazták a rendelet módosítását. 
Ezt követően a testület megbízási idejére szóló gazdasági programról (2014-2019-ig) voksoltak. A jegyző asszony felhívta a figyelmet: kötelező feladat, hogy a testületnek megválasztása után fél éven belül meg kell vitatnia, majd el kell fogadnia a kidolgozott programot. Dr. Pataky Pál, a humán erőforrás bizottság tanácsnoka kiemelte: az út- és járdaépítés menetét határidők szerint is konkretizálni kellene. Majd szólt arról, hogy felmerült az igény a középiskolai kollégium iránt. Emellett hasznos volna a termálvíz utóhasznosításáról fórumot szervezni. Fantáziát lát abban, hogy Vasvár becsatlakozzon a megye kerékpár útvonalába. Majd említést tett a temetői kilátópont kialakításáról, s a zárt kerti szennyvízkezelés problémájáról. Tóth Balázs, Vasvár polgármestere ez utóbbi felvetéssel kapcsolatban megjegyezte: a zárt kerti egyedi szennyvíztisztítók alternatív megoldásában látja a kiutat. Bízik abban, hogy a nyugati mintán alapuló projektekre lesz támogatás. A felújítandó utcák rangsorában az első, s a legfontosabb a Semmelweis utca. Emellett az általános iskola előtti útszakaszok felújítása is elsőbbséget élvez. A turizmus szempontjából is fontos tényező, hogy a 8-as főút melletti étteremig gyalogút vezessen. A kerékpárút kialakításával kapcsolatban hozzáfűzte: ennek a beruházásnak járási, megyei szintűnek kellene lennie. Szeretné, ha a ravatalozó előtt fedett búcsúztatóhelyet tudnának kialakítani. Az ülésen felvetődött a parkolás kezelésének problémája. A polgármester úgy látja, nem kell parkoló díjat bevezetni, mivel ez újabb kiadással járna a lakók számára. Azt javasolta, hogy erre a kérdéskörre a turizmus fellendülése után térjenek vissza. Dr. Fabók Tibor képviselő megjegyezte: a Bartók Béla utca tetején tumultus van, s sokaknak nehéz itt parkolnia, tolatnia, míg a művelődési központ parkolójában kevesen állnak. Emellett Fabók Tibor megfontolandóan tartja a bölcsőde visszaállítását. Fontos, hogy az édesanyák - ha szükségét érzik -  vissza tudjanak menni dolgozni. Tóth Balázs úgy látja, hogy körbe kell járni ezt a kérdést. Kikéri az óvodavezető véleményét, emellett fel kell mérni a szülői igényeket is.
A város környezetvédelmi helyzetéről is szó volt, amivel kapcsolatban dr. Ódor Ildikó kiemelte: minden évben kötelező feladatuk ennek megvitatása. Még mindig fontos ösztönözni a lakosokat, hogy kössenek rá a szennyvízcsatorna rendszerére. Ennek ellenőrzése meghatározó. A tűzgyújtással kapcsolatban: belterületen az önkormányzat határozza meg, mely napokon lehet égetni, míg külterületen ki kell kéni az erre vonatkozó formanyomtatványokat a katasztrófavédelemnél. Az illeték összege: 3000 forint. Dr. Pataky Pál fontosnak tartotta, hogy a város csatlakozzon a május 16-án kezdődő Te szedd! szemétszedő akcióhoz. Lényeges, hogy minél többen jelentkezzenek! Majd a 2014. évi költségvetési beszámoló beterjesztéséről is döntöttek. Elfogadták a nyereséges Vasivíz Zrt. 2014. évi részletes tájékoztatást nyújtó beszámolóját. Ezt követően önkormányzati lakások bérleti szerződésének megszüntetéséről, meghosszabbításáról volt szó. Az ülésen elhangzott, hogy a volt lőtér ingyenes önkormányzati tulajdonba adását kérik. Az önkormányzat szeretné megszerezni az állami területet, így kérelmet nyújtottak be a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez. A tulajdon megszerzéséhez elsőként értékbecslést kell végeztetni. 
A testület fontosnak tartja, hogy a Mária Út Közhasznú Egyesülethez csatlakozzanak. A lobbi ereje miatt is meghatározó, hogy kapcsolódjanak a Közép-Európán átívelő zarándok és turistaút hálózathoz. 
Tóth Balázs a fürdő jegyár megállapításánál megjegyezte, hogy az ár-érték arány megfelelő. A fürdőbe 18 éves korig lehet gyerekjegyet venni, aminek árát a nyugdíjasok és a gyermekek részére csökkentették. A sportegyesület tagjai ingyen használhatják a létesítményt.
Tóth Balázs Kovács Tilda, volt polgármestert javasolta a VasiVíz Zrt. felügyelőbizottságba. A képviselők egyetértésükről adtak hangot. Ezt követően a város integrált településfejlesztési stratégiájának kidolgozásáról nyújtottak vetítéssel egybekötött tájékoztatást a minisztérium által megbízott cég képviselői, akik május 8-án véglegesítik a dokumentumokat. Sorra vették a kulcsprojekteket, a kitörési lehetőségeket, az infrastrukturális fejlesztéseket. Szóltak az ipari telepkínálat mennyiségi és minőségi fejlesztéséről, a turisztikai vonzerő erősítéséről, az M8-as és az M9-es gyorsforgalmi út kiépítéséről. Meglátásuk szerint a vízi turizmus eleme: a György major, a Csónakázó tó fejlesztése lenne. 
A kulturális és vallásturizmus erősítésével kapcsolatban kiemelték a Szentkút felszereltségének bővítését. Fontosnak ítélik a Béke-nap megtartását, a juniális újjáélesztését. Meghatározó a helyi mezőgazdasági termékek piacra jutásának támogatása: volt magtár épületének rekonstrukciója, a szőlőhegy revitalizálása, csapadék elvezető rendszer kiépítése. Korszerűsíteni kell az intézményeket, fejleszteni a parkolást és a közvilágítást. Emellett a városi zöldterületek megújításáról is szóltak.
Akcióterületi projektek: a vasvári vár fejlesztése, volt zárda épület rekonstrukciója, biogáz üzem létesítése. A volt zárda épületének hasznosításával kapcsolatban felvetődött, hogy fiatalok és pályakezdők számára támogatott városi kislakásokat kínálna a város. Pontba szedték a civil szervezetekkel való együttműködés támogatását, a bérlakás program megvalósítását, az elektronikus távmunka előmozdítását, valamint a helyi értéktár népszerűsítését. Fontos a marketingtevékenység erősítése, emellett az idősekre épülő szolgáltató gazdaság fejlesztése. Dr. Pataky Pál úgy látja: az aktív, jó erőben, egészségben lévő nyugdíjasok számára nem egy újabb szociális háló kiépítése lenne a cél, hanem a tudásuk, tapasztalatuk felhasználásával szabadidejük hatékony és értékes kitöltése. 
Vasvári fürdő jegyárak 2015-ben:


1Jegy típusa2014. évi bruttó ára2015. évi elfogadott
2Napi felnőtt900900
3Napi gyermek/nyugdíjas585500
4Napi csoportos felnőtt675700
5Napi csoportos gyermek/nyugdíjas450400
6Heti felnőtt4 5004 500
7Heti gyermek/nyugdíjas2 9252 500
8Havi felnőtt18 00018 000
9Havi gyermek/nyugdíjas11 70010 000
10Napi úszójegy (1 óra – igazolvánnyal)300-
11Napi úszójegy (2 óra – igazolvánnyal)450-
12Heti úszójegy (1 óra – igazolvánnyal)1 500-
13Heti úszójegy (1 óra – igazolvánnyal)2 250-
15Kedvezményes (2 óra zárás előtt)------300
14Egyéb (napozóágy/ db/nap)300300


sna

Program
2024. július 13. szombat
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)