A Hegyhát vándorai

  nyomtatási kép

A Mindszenty túra és zarándoklat ismét sikert aratott

Idén immár tizenötödik alkalommal barangolhatták végig a Vasi-Hegyhát legszebb tájait a hagyományos Mindszenty gyalogtúra és zarándoklat résztvevői. Ezúttal 203-an vállalkoztak a közel húsz kilométeres táv teljesítésére.

Május második szombatján már korán reggel megtöltötték a város új rendezvényterét az ország különböző pontjáról érkezett túrázók, zarándokok. Többen már ismerősként tértek vissza a jubileumi túrára, mely évről évre tartalmas időtöltést kínál a természet kedvelőinek, a Vasi-Hegyhát szerelmeseinek, s a zarándoklat lehetőséget teremti meg Mindszenty József bíboros, hercegprímás esztergomi érsek tisztelőinek.

Ötödik éve rendszeres résztvevői a Hegyhát túráinak a Tápiószelei Természetbarát Klub tagjai, a Mindszenty túrán pedig negyedik alkalommal állnak rajthoz. Kissné Szélig Klára ezúttal másodmagával érkezett. - Amikor először ellátogattunk a Vasi-Hegyhátra, rögtön beleszerettünk, azóta rendszeresen visszajárunk - mondja, majd hozzáteszi, a szombati túrát megelőzően a Hegyhát turistája mozgalmat járták végéig. Mint mondta: a táj szépsége mellett, a vasi emberek kedvessége is hozzájárul ahhoz, hogy évről-évre ellátogassanak a Hegyhátra.

A tápiószelei klub tagjai mellett az ország különböző pontjairól érkezett túrázók álltak rajthoz idén is. Képviseltette magát többek között Tápiógyörgye, Farmos, Budapest, Kapuvár, Nádasd, Körmend, Zalaegerszeg, Szombathely, Gencsapáti, Zalaszentgrót, Andrásfa. Ezúttal a legtöbben Nagykanizsáról, Püspökmolnáriból és Csehmindszentről érkeztek, s a vasváriak közül is sokan rajthoz álltak: a város polgármestere, Kovács Tilda is teljesítette a távot.

Reggel fél kilenc után az utolsó túrázó is elrajtolt, hogy felfedezze a vasi táj szépségeit. Idén a korábbiaktól eltérően az útvonal több ponton is módosult: ezúttal az arborétum melletti Katonák-útján haladt a csapat a parkoló sarkánál lévő ellenőrző ponthoz. Majd az arborétum felé vették az irányt: a túrázók közül sokan, ha rövid időre is megtekintették a különleges kertet, majd a Borhordó úton haladtak tovább, s betértek a szőlőhegyre. Akinek szerencséje volt - a kinn dolgozó gazdák jóvoltából - még a hegy levét is megízlelhette. A következő ellenőrző pontot a Hegypásztor Kör pincéinél állították fel a szervezők, a túrázók itt rövid pihenőt tarthattak, s megtekinthették a csodálatosan helyreállított pincéket, s csak ezt követően folytatódott az út a végcél felé. A csehimindszenti napközi otthonnál a megfáradt túrázókat ezúttal is finom vörös, fehér és rosé bor és zsíros kenyér várta. Majd minden célba érkező résztvevő erre az alkalomra készíttetett emléklapot és kitűzőt kapott, melyen egy 1943-ban szülei aranylakodalmán készített felvétel idézi a bíboros alakját: a családi fotón a Mindszenty bíboros mellett édesanyja, édesapja és két lánytestvére  is látható.

A bíboros szülőfalujának hangulata emlékezésre invitálta a zarándokokat, volt, aki közeli temetőben felkereste a bíboros szüleinek sírját, mások a templomban mélyedtek gondolataikba. A különleges templomban, ahol egykor a keresztvíz alá tartották a későbbi esztergomi érseket, ezúttal Vereb Zsolt anya, a nagykanizsai Piarista Gimnáziumi igazgatója tartott szentmisét, majd a résztvevők megkoszorúzták a bíboros szobrát. A túrázókat kiállítás is várta a helyszínen: Kőszegfalviné Pajor Klára képeslapgyűjteményéből láthattak különleges darabokat, valamint Mindszenty bíboros életével kapcsolatos kötetekben is elmélyedhettek az érdeklődők. A zarándokokat délután autóbusz hozta vissza Vasvárra.

Benke Tibor, az immár tizenöt esztendős túra megálmodója és fáradhatatlan szervezője elmondta: az idei indulókkal együtt ezidáig 2397-en járták végig az útvonalat. Sokan közülük visszatérő vendégei a hegyháti túráknak. Hozzátette: az emlékfüzetben több helyütt találkozott a "jövünk jövőre is" jegyzettel, amely arra kötelezi a szervezőket, hogy ismét életre hívják a rendezvényt. Emellett szól az is, hogy 2012-ben Mindszenty bíboros születésének 120. évfordulójára emlékeznek majd országszerte. Kiemelte: köszönettel tartozik mindazoknak, akik az elmúlt években a túra létrejöttében és sikeres lebonyolításában segítettek.  -vv-

Program
2024. július 13. szombat
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)