Megyetörténet és heraldika kicsit másképp, avagy kitömött strucc a múzeumban

  nyomtatási kép

A helyi múzeumba betérők különleges fogadtatásban részesülnek: a megye címerállatának életnagyságú példánya "köszönti" a látogatókat. A kitömött strucc, amely ma már a megyetörténeti kiállítás anyagát gazdagítja, az ezeréves évforduló záró programjára készült el. Ugyancsak a jeles évforduló szülötte az a vándortárlat, mely játékos elemekkel kiegészítve kalauzolja végig a látogatót a megye történetén.  

A heraldika, azaz a címertan különleges világába csöppenhetnek mindazok, akik ellátogatnak a vasvári múzeumba. A megye-, az állam- és az uralkodói címerek színes tárházát mutatja be, segít értelmezni az intézmény rendhagyó tárlata, amelyet az ezeréves évfordulóra készítettek el a szakemberek. A kiállítás leglátványosabb eleme az a kitömött strucc, amely a megye címerállatát hivatott megismertetni az érdeklődőkkel.  

- "A struccnak olyan erős a gyomra, hogy a vasat is megemészti" - tartja a népi hiedelem, talán ezért is válhatott az állat a vas és az erő szimbólumává - mondja dr. Zágorhidi Czigány Balázs, a múzeum igazgatója. S szintén a vassal való kapcsolat miatt vált a strucc a megye címerállatává is. Hogy ezt a szimbólumot tovább erősítsék az állat ábrázolásakor, a szájába gyakran patkót, vasdarabot helyeznek - ezért látható a megyecímeren ábrázolt strucc szájában is ez a szimbólum - hangsúlyozza az igazgató. A strucchoz kapcsolódva egy vándortárlatot is bemutat az intézmény, amely szintén a jeles megyetörténeti évfordulóra látott napvilágot.

Ez a kiállítási anyag zászlókon megjelenítve mutatja be a megye történetét, elsősorban a középkorra fókuszálva. Bár a kiállítási anyagban a legnagyobb hangsúlyt a heraldikai elemek bemutatása kapja, a zászlókon megjelennek az adott korszak jellegzetes Vas megyei épületei, történeti emlékekei, dokumentumai, sőt egy-egy ezekhez készített képregényes karikatúra is. A zászlótárlat az államalapítástól egészen a megye 16. századi történetéig kalauzolja a látogatót. Dr. Zágorhidi Czigány Balázs elmondta: bár a tárlat most a vasvári múzeumban látható, szeretnék minél több helyszínen bemutatni azt. Mivel a zászlókat úgy készítették el, hogy szabadtéri kiállításra is alkalmasak legyenek, így ezek bemutatása kitűnő kísérő programja lehet falunapoknak, rendezvényeknek.

A kiállított anyaghoz egy múzeumpedagógiai program is kapcsolódik majd, amely számos természetrajzi, művelődéstörténeti és heraldikai összefüggésre világít rá játékos formában.

- A játékos heraldikai program egy ismert mesekönyv-sorozat egyik történetéből indul majd ki, a Sicc sorozat egyik meséjében ugyanis olyan antik és Bibliai elemek fedezhetőek fel, melyek segítik a címertan játékos feldolgozását - hangsúlyozza az igazgató.

Ebben a történetben a főhős macska egy struccon lovagol, majd letáboroznak a sivatag közepén. A strucc éjszaka annyira éhes, hogy megeszi a vekkert. Másnap épp ez lesz a szerencséjük: a sivatagi útjuk során ugyanis rájuk támad egy oroszlán, s a strucc gyomrában épp ekkor szólal meg a vekker, elijesztve az állatot - meséli.  E történetre felfűzve vezetjük majd be a gyerekeket a heraldika világába. A hamarosan induló múzeumpedagógiai programhoz pedig vetélkedő is kapcsolódik majd - teszi hozzá az igazgató.

                                            -vv-

Program
2024. július 13. szombat
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)